Wijnbouw

In de wijngaard staan traditionele druivenrassen zoals Dornfelder, Auxerrois en Pinot Noir, en in de nieuwste aanplant de schimmelresistente Souvignier Gris en Muscaris. Deze druivenrassen zijn het beste aangepast aan de bodem en het klimaat.

Op Haksberg is duurzaamheid een prioriteit.

Onkruid verdelgen we niet met herbiciden, maar werken we met de schoffelmachine weer in de bodem. Na de jaarlijkse wintersnoei in januari houden we de druivenstokken het hele groeiseizoen, tot de pluk vanaf eind september, in balans door bijsnoeien, ontbladeren, bemesten en leiden van de ranken zodat elke struik voldoende licht, lucht en voedingsstoffen krijgt.

Dit intensieve manuele werk is belangrijk voor het creëren van sterke, gezonde druivenstokken die beter bestand zijn tegen plagen. Door verder te kijken dan de wijngaard zelf en ook het omringende bos en parkgebied in balans te houden, wordt het risico op ziektes verder gereduceerd. Deze aanpak wordt ook wel geïntegreerde gewasbescherming genoemd.

Druiven

Dornfelder

De naam Dornfelder komt van de 18e eeuwse minister van financiën van Württemberg, die veel gedaan heeft voor de Zuid-Duitse wijnbouw. De laatste jaren zijn er veel wijngaarden mee aangeplant in Duitsland. Ook in Vlaanderen staat de Dornfelder in vele wijngaarden en over het algemeen met succes.

Het is een stok die een grote opbrengst kan geven aan grote, zware trossen met grote bessen. Dornfelder groeit krachtig en goed rechtop. Voor ons klimaat is de Dornfelder een mooi ras, vanwege de goede opbrengst en de mooie wijn die ervan gemaakt kan worden.

Pinot Noir

De Pinot noir is een wereldwijd veel aangeplante druif. De grote rode Bourgognewijnen, maar ook de witte Champagnes hebben bijgedragen aan de bekendheid en populariteit van de druif.

Pinot noir is één van de oudste druivenrassen en vindt volgens kenners zijn oorsprong in het Nijldal. Vanuit Egypte zou de verspreiding vooral door de Romeinen plaatsgevonden hebben. De druiventros lijkt in vorm op de "pinot", pijnboomappel, vanwaar de naam.

Pinot noir is een winterharde druif, waarvan de stokken laat uitlopen en de bloei is daarom ook laat. Pinot noir gedijt het beste op een warme, voedzame en vochthoudende bodem.

Auxerrois

Deze Franse druif, die zijn naam heeft gekregen van de Franse plaats Auxerre, vertoont sterke gelijkenis met de Pinotfamilie – zo sterk, dat men jarenlang dacht dat het een aftakking zou zijn van Pinot Blanc. Uit recent onderzoek is gebleken dat het om een op zich staand ras gaat.

Souvignier Gris en Muscaris

Souvignier gris is een witte schimmelresistente wijndruif die in 1983 werd gecreëerd door het kruisen van de Franse rode druif Cabernet Sauvignon met de Duitse witte druif Bronner.

Ook Muscaris is een schimmelresistent druivenras, een kruising uit 1987 van de rassen Solaris en Muskateller. Muscaris is een druif met een sterk aroma van muskaat en gebrande noten en is een geschikte druif om te gebruiken in cuvées.

Beide rassen werden ontwikkeld door Norbert Becker aan het Nationale Wijnbouwinstituut in Freiburg. Ze zijn zeer goed resistent tegen peronospora (valse meeldauw) en goed resistent tegen andere schimmels. Dat betekent dat er heel wat minder gebruik gemaakt moet worden van fungiciden.