Geschiedenis

Haksberg is niet van gisteren

Het domein kreeg zijn eerste bebouwing op het einde van de 19de eeuw. In 1897 werd op het kadaster een nieuw gebouw geregistreerd waarvan het volume overeenkwam met de huidige inkomvleugel van het landhuis, geflankeerd door de haakse volumes. In 1906 werd dit volume vergroot door de toenmalige eigenaar Jules De Becker, een advocaat uit Sint-Joost-ten-Node.

De vergroting bestond vermoedelijk uit de uitbreiding met het huidige torenvormige volume, de aanbouw onder het mansardedak in de zuidwestelijke hoek en de veranda. Het zo tot stand gekomen landhuis wordt op een oude prentkaart bestempeld als Kasteel Onze-Lieve-Vrouw. Het dienstgebouw, gelegen ten zuidwesten van het landhuis, werd geregistreerd als nieuwbouw in 1907. Rondom het landhuis liet Jules De Becker een park van 6 ha aanleggen in een late landschappelijke stijl.

Geciteerd uit: Kennes, Hilde: Kasteeldomein Haksberg [online], https://id.erfgoed.net/teksten/149774

Van park via een omweg tot wijndomein

Begin jaren 1980 werd het parkdomein door de aanleg van de E314 brutaal doorgeknipt, en er kwam een motorcrossparcours. Een groot gedeelte van het park ging toen verloren. Het parcours werd na steeds zwaardere kritiek van milieuverenigingen en omwonenden in 2001 gesloten.

In 2003 werden de eerste wijngaarden aangeplant met Dornfelder, Merlot, Chardonnay, Bacchus en Muller-Thurgau. Met zijn 20 000 wijnranken was Wijnkasteel Haksberg op dat moment het op één na grootste wijndomein van het land. Beneden aan de heuvel werd het oude dienstgebouw ingericht als taverne. Maar in 2006 viel het doek over het toenmalige Wijnkasteel Haksberg.

Het nieuwe Haksberg

Sinds september 2012, na toen zeven jaar leegstand, staat Haksberg opnieuw op de kaart. De terreinen hebben we gesaneerd en gedraineerd, de wijnkelder ingericht en de verwaarloosde wijngaarden opnieuw aangeplant - alleen Dornfelder en een klein perceel Chardonnay kon gered worden - met Pinot Noir en Auxerrois, en in 2016 met de resistente rassen Souvignier Gris en Muscaris.

Wijnbouw gebeurt op Haksberg met grote zorg voor de ranken en de omringende natuur, en voor de beste kwaliteit: met zijn wijnen behaalde het nieuwe Haksberg al heel wat medailles.

Landhuis en taverne - Wijnkasteel en Wijnhuis - zijn gerestaureerd en doorheen de jaren bekend geraakt als een ideale lokatie voor feesten en evenementen.